Prunus laurocerasus ‘Genolia’ (Lagerhägg Genolia) är en körsbärslager som växer med upprättstående grenar, så att denna art förblir smal på egen hand. Detta gör lager “Genolia” idealisk för en smal häck. På grund av den upprättstående och kompakta tillväxten är denna häckväxt mycket tät som skiljevägg.

Lagerhäckens bredd blir ca 80-90 cm med en maxhöjd på 350 cm. De glänsande mörkgröna bladen på Laurel ‘Genolia’ är smala och ovala till formen. Beskärning bör göras på våren eller hösten. När lager ‘Genolia’ blir för stor är det möjligt att beskära den långt tillbaka (till ca 40 cm över marken).

Laurel ‘Genolia’ kommer då att gro igen. Laurel ‘Genolia’ är stark och växer bra under nästan alla förhållanden, men det är inte det bästa valet för mycket kalkrika jordar. Som med alla lagerblad är bladen och bären giftiga när de äts. Laurel ‘Genolia’ är mycket tålig och resistent mot snöfall.

Fördelar:

Upprätt växande för smala häckar

snabbväxande

Färre beskärningssessioner

Mycket bra tålig

Nackdelar:

Tål inte våta förhållanden

Det bästa valet för en smal lagerhäck

Lagerhäckar är älskade av holländska trädgårdsmästare. Körsbärslagren (Prunus laurocerasus) tål det holländska klimatet bra och med sina glansiga blad har växten en helt annan karaktär än de flesta andra vintergröna häckväxter.

Dessutom växer de större lagerarterna, som lager ‘Rotundifolia’ och lager ‘Novita’ tillräckligt höga för att fungera som en privat häck. Nackdelen är att de lagerarterna också behöver ganska mycket utrymme på bredden.

Det kan vara ett problem i en relativt liten stadsträdgård. Eftersom dess grenar växer uppåt förblir lagern ‘Genolia’® mycket smalare, vilket gör denna lagerhäck till ett utmärkt val för en privat häck i en mindre trädgård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *